czerwca 2015
dol, IM
Zdjęcie:
arch. Bohdana Sienkiewicza
Profesor Marian Zembala za sterem.

Z Bractwa Żelaznej Szekli na stanowisko ministra zdrowia!

Premier Ewa Kopacz ogłosiła 15 czerwca nazwiska nowych ministrów w swoim rządzie, wśród nich ministra zdrowia – prof. Mariana Zembali, światowej sławy  kardiochirurga, dyrektora Śląskiego Centrum Chorób Serca, zamiłowanego żeglarza.

Mało kto wie, że Marian Zembala, długo przedtem nim został lekarzem, „zarażony” został morzem przez Bractwo Żelaznej Szekli – organizację zajmującą się wychowaniem morskim młodzieży, blisko związaną ze słynnym programem telewizyjnym „Latający Holender” prowadzonym przez Bohdana Sienkiewicza. Przed dwoma laty w porcie Jastarnia razem z ponad stu byłymi członkami Bractwa świętował jubileusz 40-lecia organizacji.

– Mogę śmiało powiedzieć, że profesor jest wychowankiem Bractwa Żelaznej Szekli – mówi Bohdan Sienkiewicz. – Kiedy mój program ruszał w telewizji, on miał 16 lat. A dziś to nie tylko świetny żeglarz, ale i znakomity kardiochirurg. Często spotykamy się przy okazji różnych żeglarskich wydarzeń, albo gdzieś w porcie czy przystani. Dwa lata temu na przykład spotkałem go w Hiszpanii. Marian Zembala był na urlopie, a ja akurat przypłynąłem na „Pogorii”. On sam zresztą też wypływa w morze, kiedy to tylko możliwe. Przed rokiem dzisiejszy minister popłynął z innymi kardiochirurgami do Holandii na „Darze Młodzieży” w „Rejsie dla serca”. Inicjatywa miała związek z początkami jego medycznej kariery. Marian Zembala po skończonych studiach odbywał praktyki w amsterdamskim szpitalu. Dzięki jego pomocy 500 polskich dzieci zostało wówczas zoperowanych w tej placówce. Rejs i spotkanie z kadrą szpitala było formą podziękowania holenderskim lekarzom za udzieloną pomoc.

M.Zembala SienkiewiczProf. Marian Zembala
Urodził się w 1950 r. w Krzepicach k. Częstochowy. Studia na Wydziale Lekarskim w Akademii Medycznej we Wrocławiu ukończył w 1974 r. Od 1985 r. współpracownik prof. Zbigniewa Religi, od 1993 r. dyrektor Śląskiego Centrum Chorób Serca w Zabrzu. Autor ponad 500 publikacji naukowych w czasopismach zagranicznych i krajowych.

PODZIEL SIĘ OPINIĄ